Omówienie stanowiska Zarządu w sprawie oświadczenia ZZPPM

Publishing date

Omówienie stanowiska Zarządu KGHM Polska Miedź S.A. przyjętego w dniu 13 czerwca 2006 roku w sprawie oświadczenia Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Miedziowego

Zarząd KGHM Polska Miedź S.A. jest zbulwersowany działaniami władz Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Miedziowego, którego liderzy dla zrealizowania swoich partykularnych interesów nie wahają się  podejmować działań godzących w dobro KGHM Polska Miedź S.A. i zatrudnionych w niej pracowników. Zarząd KGHM Polska Miedź S.A. kategorycznie stwierdza, że to nie on łamie prawo, ale to władze ZZPPM, z sobie tylko wiadomych powodów, nie wywiązują się z uzgodnień wynikających z Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników KGHM Polska Miedź S.A. i tegorocznego porozumienia w sprawie wzrostu wynagrodzeń, a więc dokumentów podpisanych również przez ten związek zawodowy. ZZPPM uzurpuje sobie prawo bycia jedynym reprezentantem załogi i dąży do zawłaszczenia ustawowych i układowych praw przysługujących w pełni również innym związkom zawodowym.
Przypomnijmy kolejność zdarzeń:
1. ZZPPM zgłosił 20 kwietnia pisemnie 4 postulaty, deklarując możliwość spotkania w celu ich omówienia.
2. Zarząd zaprosił ZZPPM na spotkanie w dniu 11 maja, na którym Zarząd odniósł się do tych postulatów określając termin zajęcia stanowiska w poszczególnych sprawach, co ZZPPM zaakceptował. Należy podkreślić, że po spotkaniu ZZPPM wydał Komunikat w którym stwierdza: „… Mając powyższe deklaracje (Zarządu ) na względzie Związek Zawodowy Pracowników Przemysłu Miedziowego wykazując daleko idącą wyrozumiałość, a także determinację w dążeniu do załatwienia zgłoszonych postulatów oczekuje, że w terminie do dnia 5 czerwca br. uzyska ze strony Zarządu Polskiej Miedzi satysfakcjonujące propozycje ich realizacji. W innym przypadku Związek Zawodowy Pracowników Przemysłu Miedziowego po tym terminie ogłosi spór zbiorowy z pracodawcą….”
3. Zgodnie z planem Zarząd do końca maja podjął decyzję w sprawie dwóch postulatów:
- 30 maja Zarząd zrealizował postulat dotyczący wypłaty dodatków za pracę w niedziele i święta. Dodatki za miesiąc maj br. zostały naliczone i wypłacone łącznie z wynagrodzeniem za ten miesiąc. Wypłata zaległych dodatków i składników pochodnych (wraz z należnymi odsetkami ustawowymi) za marzec i kwiecień br. nastąpi w dniu 30 czerwca 2006 roku.
- w odniesieniu do postulatu o wystąpienie do Walnego Zgromadzenia (WZ)  o dokonanie odpisu kwoty 100 milionów złotych z zysku netto na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, pomimo faktu, iż sprawa podziału zysku należy do wyłącznej kompetencji WZA, Zarząd wystąpił z pismem do Rady Nadzorczej KGHM Polska Miedź S.A.
W pozostałych sprawach decyzje miały zostać podjęte do końca czerwca.
4. Pomimo wyżej wymienionych działań Zarządu, w dniu 6 czerwca ZZPPM poinformował, że w związku z brakiem realizacji zgłoszonych postulatów zaistniał spór zbiorowy. Dwa dni później, 8 czerwca ZZPPM  datę rozpoczęcia sporu zbiorowego określił na 20 kwietnia, przecząc zapisom własnego komunikatu wydanego po spotkaniu 11 maja. .
5. Zdaniem Zarządu zgłoszone postulaty, zgodnie z ustawą o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, nie kwalifikują się do prowadzenia sporu zbiorowego, gdyż:
- sprawa odpisu z zysku netto na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych nie jest w gestii Zarządu, lecz w wyłącznej kompetencji Walnego Zebrania Akcjonariuszy;
- sprawy dokapitalizowania spółek z grupy KGHM należą do wyłącznej kompetencji zarządczej i nie mogą stanowić przedmiotu sporu;
- podpisane w dniu 8 lutego ze związkami zawodowymi Porozumienie w sprawie wzrostu wynagrodzeń w 2006 r. (jednym z jego sygnatariuszy był Ryszard Zbrzyzny, Przewodniczący ZZPPM) obowiązuje do końca roku, a sprawy objęte porozumieniami i układami nie mogą stanowić przedmiotu sporu, chyba że układ lub porozumienie zostanie wcześniej wypowiedziane. Wypłata dodatkowej nagrody, postulowana przez ZZPPM naruszałaby zawarte Porozumienie.
6. Pomimo braku podstaw do prowadzenia sporu, Zarząd Spółki ustosunkował się do postulatów nich i zaprosił przedstawicieli Związku na spotkanie w dniu 21 czerwca. Odpowiedzią Związku były oskarżenia pod adresem Zarządu o łamanie przepisów ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych.
Zarząd KGHM Polska Miedź S.A. stanowczo zaprzecza takim insynuacjom ZZPPM. Przede wszystkim Zarząd nie uchyla się od podjęcia rokowań (rozmów) z ZZPPM, choć to właśnie Związek nie dopełnił obowiązków przewidzianych w ustawie o rozwiązywaniu sporów zbiorowych i wyraźnie zamierza prowadzić spór z pominięciem obowiązujących procedur prawnych.
Należy przypomnieć, że pismem z dnia 6 czerwca 2006 r. ZZPPM zgłosił  Zarządowi Spółki żądania. Termin odpowiedzi, zgodnie z art. 7 ust.1 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, wynosi co najmniej 3 dni. Zarząd już następnego dnia odpowiedział na zgłoszone żądania. Zgodnie z art. 7 ust.2 ustawy w razie nieuwzględnienia zgłoszonych żądań związek zawodowy  może zgłosić spór zbiorowy. ZZPPM nie dokonał zgłoszenia sporu zgodnie z przepisami ustawy.
Pomimo działania przez Zarząd Spółki w dobrej wierze współpraca stron w celu rozwiązania zgłoszonych problemów nie została przez ZZPPM podjęta. W tej sytuacji nie zachodzą przesłanki do przypisania pracodawcy odpowiedzialności z art. 26 ust.1 ustawy za przeszkadzanie we wszczęciu lub prowadzeniu w sposób zgodny z prawem sporu zbiorowego albo za niedopełnienie obowiązków określonych w ustawie.
Uwzględniając powyższe, Zarząd KGHM Polska Miedź S.A. stwierdza, że wszczęcie przez ZZPPM sporu zbiorowego nie ma żadnego uzasadnienia merytorycznego i w wielu kwestiach narusza przepisy ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych oraz postanowienia układu zbiorowego i porozumienia w sprawie wzrostu wynagrodzeń. Zarząd kategorycznie odrzuca zarzut o utrudnianiu prowadzenia przez Związek sporu zbiorowego. To ZZPPM nie bacząc na interesy Spółki i zdaniem Zarządu również pracowników, wybrał konfrontacyjny styl prowadzenia działalności. W Spółce - w której średnia płaca jest 2,6 razy wyższa niż w przemyśle i 1,5 razy wyższa od średniej płacy w górnictwie, o najwyższym w kraju odpisie na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, prowadząca dla swoich pracowników ciągle jeszcze jako jeden z nielicznych pracodawców pracowniczy program emerytalny – ogłaszanie referendum strajkowego to wyraz awanturnictwa ze strony władz ZZPPM. Zarząd KGHM Polska Miedź S.A. jest głęboko przekonany, że takie działania ZZPPM nie znajdą zrozumienia ani wśród pozostałych związków zawodowych, ani wśród pracowników.

Lubin, 13 czerwca 2006 roku